januari 2018, Een operatie is de enige optie

Lieve lezer,

In de afgelopen week hebben wij gesproken met onze neuroloog en de neurochirurg die Dave kan opereren. We hebben op de scan het nieuwe stukje weefsel gezien. Het zit echt midden in Dave zijn hoofd, tegen zijn oogzenuw aan. Het is voor de artsen niet duidelijk of dit weefsel dezelfde ependymoom is als waar Dave mee bekend is, of dat het misschien een ander soort tumor/weefsel is. Om dit vast te kunnen stellen is het noodzakelijk dat ze het weefsel op kweek zetten. De enige manier om het weefsel te verkrijgen is dus een operatie. Als we dit niet doen zal het weefsel verder groeien en uitzaaien en is er geen behandeling meer mogelijk. We hebben dus geen keus.

Toen Dave 9 jaar geleden ziek werd, was deze operatie nog niet mogelijk. Gelukkig is de techniek verbeterd en verfijnd en durven ze het nu aan om hem wel te opereren. Het blijft natuurlijk een flinke operatie en Dave zal dan ook een aantal maanden nodig hebben om hiervan weer te herstellen.
Het belangrijkste is echter de kweek…want pas als de artsen weten om welke soort tumor het gaat kunnen ze ons vertellen wat we in toekomst wel of niet kunnen verwachten en of verdere behandeling mogelijk of noodzakelijk is. Het is en blijft dus heel spannend, voor Dave, voor ons maar ook voor de artsen.

Wij nemen een voorbeeld aan Dave. Hij zegt “we gaan ervoor en we zien het wel, ik heb geen keus”. En tot nu toe leeft hij ook echt zo. Je hoort hem niet mopperen, hij gaat gewoon aan het werk en is in gedachten bezig met het begeleid wonen project waar hij zo graag wil gaan wonen in de toekomst. Ook Emiel en Donald gaan er tot nu toe heel goed mee om. Emiel wil echt erover praten en het liefst alle details weten. Donald neemt alles ter kennisneming aan en leeft heerlijk zijn eigen leventje met veel voetbal en bezoekjes aan verschillende voortgezet onderwijs scholen. Zo gaat ook het “gewone leven” weer gewoon door.

Voor ons als ouders voelt het echter anders. De gevoelens van angst en onzekerheid die wij 9 jaar geleden voor het eerst voelden, kwamen op de dag van het gesprek in alle heftigheid weer terug. Al hebben we meer ervaring, al zijn we al jaren “gewend” dat hij ziek is (voor zover je er ooit echt aan went), toch komen al die emoties in een flashback weer terug. Voor mij persoonlijk betekent dit ook echt een aanslag op mijn weerstand, ik ben regelmatig aan het kwakkelen met mijn gezondheid en dat kunnen we er eigenlijk niet bij hebben. Aan de andere kant zet het mij stil en moet ik wel rust nemen. Elk nadeel heeft zijn voordeel, zullen we maar zeggen.

De operatie moet nog gepland worden. Omdat het om langzaam groeiend weefsel gaat heeft de operatie geen spoed. De neurochirurg heeft echter toegezegd om zijn best te doen Dave zo snel mogelijk in te plannen. Zodra een definitieve datum bekend is zullen we dit laten weten. Dave zal na de operatie naar verwachting nog een dag of 3 in het ziekenhuis moeten blijven om daarna verder thuis te herstellen.

In de tijd die we moeten wachten proberen we er met elkaar het beste van te maken.

Tot zover weer bijgepraat. Met een lieve groet,
Joke

4 gedachten over “januari 2018, Een operatie is de enige optie”

 1. Ik kan jullie alleen maar heel veel sterkte wensen met deze aankomende operatie en dat alles goed mag verlopen samen met jullie vertrouwen in God

 2. Lieve fam. van den Akker, ik wil jullie heel veel sterkte wensen aankomende tijd. Weer zo’n moeilijke en onzekere tijd, daar wen je nooit aan. Het zal iedere keer voor jullie allemaal een opgave zijn en wat zou het mooi zijn als jullie straks weer kunnen zeggen: dat hebben we ook weer gehad. Laten we hopen dat Dave straks ook weer auto kan rijden. Die vrijheid is ook zo belangrijk. Heel veel liefs en sterkte, Yvonne.

 3. lIieve Joke, Eric en jongens !
  Erg onder de indruk bewonder ik toch jullie positieve houding en leven in deze !
  Dave is een dapper en ondernemende jongen gebleken….wat hij doet …doet hij met plezier en inzet !
  Moge dit zich ontplooien tot een sterke jongen met zelfde ambities en leg jullie vertrouwen bij God…
  Hij is de Almacht en zal jullie beschermen en kracht geven en over Dave zich ten allen tijde ontfermen…meegaan met zijn behandelingen !
  Heel veel liefs voor jullie allemaal en dank , dat jij Joke ons op de hoogte houdt !
  Daisy Middelburg

 4. Lieve familie Van den Akker,
  het is bijna 9 jaar geleden maar wij zijn jullie nooit vergeten. Dave en onze zoon Alexander hebben destijds bij elkaar op de kamer gelegen in Sophia ZH te Rotterdam. Ik schrik van de berichten dat jullie weer een spannende en onzekere tijd tegemoet gaan. Jullie zorgen en angst kan ik helaas niet wegnemen, wens jullie heel veel sterkte en kracht de komende periode. Mijn moto is nog steeds “iedere dag heeft een gouden randje”. We denken aan jullie in deze moeilijke tijd. Hartelijk groeten uit Brabant.
  John, Yvonne & Alexander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.